Om vår flyttstädning

Ta det på allvar när jag säger det. Flyttstädning är ingen lek. Faktum är nog – om jag ska vara helt ärlig – att det är bland det jobbigaste jag gjort någonsin. Eller i alla fall de senaste åren. Det handlar om flyttstädning av mina föräldrars hus. De har alltså bott i kåken i imponerande 68 år. Kan ni förstå hur länge det är?

Sedan 50-talet har de gått i den där villan. Jag och mina tre syskon har bott där under många av dessa år. När de nu har gått ur tiden och det bara var huset kvar så landar det förstås på oss att städa ur det. Det känns.. Tungt och jobbigt på samma gång. Flyttstädningen var och är – för vi är inte klara – så jobbig att det inte var klokt.

Jag säger flyttstädning men menar förstås hela processen med att plocka i gamla saker. Närmare 70 år är en lång tid. Många saker hinner läggas på hög och i lådor. Många minnen, artefakter och prylar från olika skeenden under decennierna vilar i skrymslen och vrår. Det är mitt, mina systrars och min brors ansvar att städa ur. Att flyttstäda. Det är en process, minst sagt.

Det är förstås inte första gången jag yttrat mig om flyttstädningen här under senaste tiden. Det tycks dock som att många intresserat sig för ämnet. Många har de varit, frågorna som strömmat in och jag tänkte att jag skulle ta ett rent frågeinlägg snart. Det får dock vänta. Vet ni varför? För att vi fortfarande har en massa kvar att göra i samband med flyttstädningen. Det är faktiskt inte riktigt klokt vad många moment det inneburit. Det är heller inte klokt att det fortsatt väntar många stora moment i flyttstädningen. Skit också, säger jag. Jag behöver vila och det behöver även min rygg.

Min bror har det lätt dock. Han har diskbråck och kan inte lyfta en gaffel om den har ett alltför tjockt handtag. Det är i alla fall så som han betett sig under vår flyttstädning. Han har tillskrivit sig själv en projektledande roll, som han kallar det. Jag vet inte riktigt vad det innebär. Han sitter mest i pappas gamla stol och tittar i sin telefon. Enkelt för honom, jobbigare för oss.

Med detta sagt ska jag faktiskt återvända till nämnda flyttstädning. Jag börjar tröttna så mycket nu att jag bara vill vara där dag och natt och få det klart. Är det så fel? I så fall vill jag inte ha rätt.

Om jag kör ett frågebatteri om flyttstädning: Vad har ni för funderingar? Skriv ner dem och skicka in!

Relaterat inlägg